Ноктите са важна част от нашия общ външен вид и добрата хигиена. Те могат да говорят много за нашето здраве и благосъстояние, като служат като индикатори за сериозни здравни проблеми, като анемия, тиреоидни заболявания или дори сърдечно-съдови заболявания. Затова поддържането на здрави и без повреди нокти е жизненоважно, сега ще разгледаме някои основни стъпки и съвети, които може да следвате за подобряване на здравето на вашия ноктите.

Балансирано хранене

Тъй като проблемите с ноктите често могат да бъдат причинени от липса на витамини и минерали, е важно да се стремим към балансирано хранене, богато на протеини, цинк, желязо и витамини група B. Тези хранителни вещества подпомагат растежа на ноктите и повишават тяхната издръжливост.

Хидратация

Подобно на кожата и косата, ноктите се нуждаят от достатъчно вода, за да останат здрави. Затова е важно да оставате хидратирани, като пиете поне осем чаши вода на ден. Това ще помогне за поддържане на разбитите или изсушени нокти далеч от вас.

Правилна грижа за ръцете и ноктите

Трябва да пазим ръцете си и ноктите чисти и овлажнени. Използвайте крем за ръце или масло за нокти и масажирайте ноктите и ноктите дишащите области ежедневно. Това ще помогне за поддържане на циркулацията на кръвта и стимулира растежа на ноктите.

По-малко е повече

Категорично избягвайте използването на синтетични продукти, като гел и акрил. Те могат да причинят увреждане на ноктите и да доведат до инфекции. Ако възникнат такива проблеми, веднага потърсете съвет от вашия дерматолог или специалист по нокти. Има изключения, ако те са необходими за специални случаи, но въпреки това винаги се стремете да избягвате тези опции.

Студ и защита

Винаги носете ръкавици, когато почиствате или работите с химикали. Те могат да са много агресивни към вашата кожа и нокти, което може да доведе до слаби и счупени нокти.

Ноктите са важна част от нашия общ външен вид и добрата хигиена. Поддържането им здрави и без повреди не е трудно задание, но то изисква време и усърдие.