Шампоаните, маските и балсамите не са единствените продукти за грижа за косата, с които третирам редовно кичурите. Напоследък си купих няколко балсама за скалп. Ако искате да ги опитате, вижте кой от тях да изберете, какви са предимствата и как да ги нанасяте правилно.

Какъв е смисълът от нанасяне на балсами за скалп?

Най-популярни са балсамите за скалп, които промотират растежа на косата, подсилват скалпа и корените, увеличават кръвообращението в скалпа (за да може косата да е снабдена с повече хранителни вещества) и дори помагат за релаксация. Какви са предимствата от тях? Косата става по-гъста и можете да видите нови малки косъмчета. Тези продукти също така удължават фазата на растеж, което значи, че кичурите ще растат по-дълго.

Кой балсам за скалп да изберете? Научете за видовете

Можете да изберете сред следните балсами:

  1. Алкохол – за някои хора този вид балсам е най-силен и ефективен. Алкохолът е мощен разтворител, който кара хранителните вещества да са активни за по-дълго. Благодарение на него скалпът също е затопля леко, което подобрява кръвообращението. Мисля, че трябва да си взема и от балсамите, които са на основата на алкохол и имат съдържат билки, които ефективно увеличават действието на алкохола.
    Кой трябва да си вземе такъв балсам? Препоръчително е за тези, които имат силен и плътен скалп. От друга страна, не трябва да се използва от хора с чувствителна кожа с псориазис или пърхот. Подобни продукти за грижа за косата могат да причинят суха коса и да подсилят проблема.
  2. Без алкохол – те са по-нежни, но също толкова ефективни като тези с алкохол. В този случай основата е вода, билков разтвор или сок от алое. В повечето случаи активните вещества са капсаицин и кофеин. Те се препоръчват на всеки, освен на тези, които имат сериозни проблеми с грижата за косата и скалпа.
  3. Направете си сами балсам за скалп – това са билкови продукти. Служат на хората, които ценят домашната и натурална грижа за косата.
  4. Балсами на основата на масла – в повечето случаи те съдържат билки. Този тип е подходящ за скалповете, които реагират положително на масла. От друга страна, те не са подходящи за хората, които имат проблеми с изтъняваща коса или нямат време да ги използват правилно. Можете да нанасяте чисто масло на косата и скалпа. Най-ефективните от гледна точка на увеличаване на растежа на косата са синапено масло, такова от сминдух и рициново.

Как да нанасям балсама за скалп?

Без значение дали сте избрали с алкохол или без, балсамите за скалп могат да се нанасят преди или след измиване на косата. Те идват с капкомер, за да можете лесно да капнете няколко няколко капки върху скалпа – първо разделете косата на кичури. Балсамите на основата на масла, както и чистите масла, трябва да се разтъркат в скалпа преди измиване или лягане.

Как да сте сигурни, че сте нанесни правилно балсама? Ще видите, че нови малки косъмчета са започнали да растат, че растежът е по-бърз и скалпът – в добро състояние. Ако обаче смятате, че скалпът ви се дразни и ако косата започне да изтънява, балсамът за скалп, който сте избрали, не е за вас – по-добре спрете да го използвате.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *