Повече от вас може би са наясно, че правилната грижа за косата започва със скалпа. Шампоанът и балсамът не са достатъчни за красива, чиста и здрава коса. Следователно днес ще ви кажа повече за няколко процедури за скалп, които да направите у дома. Те са с билкови екстракти, които подсилват фоликулите. Ето ги и тях.

Какво е процедура за скалп?

Първо малко теория. Процедурата на скалпа зависи от нанасянето на лосион или балсам за коса и скалп на кожата на главата.

Тъй като са течни, продуктите трябва да се нанасят със спринцовка, пипетка или шише с пулверизатор. Продуктите, използвани на скалпа са единствени по рода си като състав. Повечето такива продукти са смеси от билки и растителни екстракти, понякога комбинирани с натурални масла.

Те се разпределят по скалпа и се масажират в кожата внимателно. Тази терапия комбинира дневна грижа за скалпа/косата и деликатен масаж, който води до подобряване на кръвообращението. Така хранителните вещества също навлизат по-д0бре в кожата, мастните жлези да започнат да работят по-добре, косата да расте и косопадът да спре. Всяка билка има различен ефект, но главната задача е да се подсилят фоликулите и да се доставят хранителни вещества на скалпа.

Предимствата на процедурите за скалп

  • подхранен скалп
  • регулирана секреция на себума
  • увеличен растеж на косата
  • намалено изтъняване на косата
  • доставяне на кислород на матрицата
  • интензивни ефекти на други продукти за грижа за косата
  • хидратиране на скалпа
  • намаляване на пърхота/елиминиране
  • добавяне на обем на косата

Кое третиране на скалпа е най-подходящо за мен?

Добър продукт, който се използва за третиране на скалпа, е този, в който няма никакви изкуствени вещества. Нанасяте този продукт върху цялата дължина на косата (която е мъртвата част на косата), и върху скалпа, така че продуктът трябва да е безопасен и не дразни.

Винаги трябва да проверявате INCI на лосиона за скалп, преди закупуването му. Не трябва да използвате дехидратиращи алкохоли (те въобще не е трябвало да са в състава!), както и тежките силикони и парабени. Колкото повече естествени вещества и по-кратък е списъкът на съставките, толкова по-добре.

Има и добри алкохоли, които позволяват на всички хранителни вещества да навлязат. Добрите алкохоли също и затоплят скалпа и стимулират кръвообращението. Така продуктът за скалпа ще успее да навлезе в кожата по-бързо и по-надълбоко. Ето списък с алкохолите, които са полезни: ацетил алкохол, бехенил алкохол, пропилен гликол, ланолинов алкохол, лаурилов алкохол, миристилов алкохол, глицерин, сорбитол, стеарилов алкохол.

Кога и как да третирам скалпа?

Всъщност има три метода за третиране на скалпа. Зависи от предпочитанията и продукта, който използвате. Ако искате да третирате скалпа у дома и с естествени съставки, можете да го правите колкото често искате. Същото не може да се каже за купените от магазините продукти. Просто следвайте инструкциите на опаковката. Аз си правя домашни процедури за скалп  преди миене на косата (масажирам лосион за скалп в главата си, оставям 30 минути и след това измивам косата).

Можете да нанасяте лосион за скалп и след измиване на косата. Става и когато косата е все още влажна или подсушена с кърпа. Такива процедури са по-нежни. Не е нужно изплакване.

Третият начин е на суха коса. Така ще предпазите косата от увреждане и ще подхраните скалпа. Продуктите ще повдигнат косата и ще увеличат обема. Подходяш е и за всекидневно оформяне на косата.

Колко дълго трябва да излагам косата си процедури за скалп? Кога ще видя резултати?

Честотата на процедурите зависи от състоянието на косата – колкото по-увредена е косата, толкова по-дълго трябва да продължи третирането. Обърнете внимание дали можете да забележите промени към добро във външния й вид. Използвах продукт за скалп винаги преди да измия косата и сутрин на суха коса. След това минах само на веднъж седмично или пък после на два пъти месечно.

Има обаче някои времеви ограничение. Не трябва да продължавате по-малко от 3-4 седмици. Ако не видите промени веднага, не се отчайвайте, защото просто е нужно малко повече време.

Най-добрата процедура на скалпа за по-бърз растеж на косата и подхранване

Знам, че може би се повтарям, но пак ще кажа, че това е много индивидуален проблем. Процедурата на скалп, която работи при вас, е тясно свързана с вида и състоянието на косата, порьозността, нивото на увреждане и др. Някои харесват процедури с масла, ако косата им е увредена, други използват билки, а при трети има излишен себум, заради който се налага да нанасят лосион за скалп с масло от жожоба или кехлибар.

Мисля, че трябва да спомена и тук, че в случай на тънка и склонна към увреждане коса или боядисвана такава, слагането на билки не е подходящо, защото те почистват дпбре, но оставят косата матирана. Ето защо добре да си вземете продукт 2 в 1 – балсами и лосиони, които засилват цвета. Това може да е продукт с лайка за светла коса и с кафе за тъмна коса.

Харесва ли ви да третирате скалпа? Кои продукти предпочитате: тези, които са домашно или тези, които закупувате от магазина? Напишете ми коментар!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *