Подсилването на цвета на косата с билки става все по-популярно. Все пак колко естествен е един метод е от значение, когато избираме какви продукти да нанесем. Как да използваме къна за най-добри резултати? Вижте този пост и си набавете нужната информация!

Използвайте силата на растенията, за да промените цвета на косата си

Нанасянето на къна е натурален начин да смените цвета на косата. Индиго и касия за най-добрите избори. Това са 3-те основни пигмента:

  • касия придава меден оттенък.
  • къната оцветява косата червена; когато се смеси с индиго и касия в правилни пропорции, може да се получат различни цветове от светло русо до тъмнокафяво.
  • индиго оцветява косата синкаво-черна.

Как да подготвите къна, касия или индиго за боядисване на косата?

Нужни са ви около 10 грама от киселинен агент за всеки 100 грама от избрания продукт. Киселинния агент може да е лимонена киселина, амла, оцет или хибискус. Ако боядисвате косата от много време, добавете още билки, за да получите по-наситен цвят, напр. куркума, сладък пипер, орех, мед, сминдух.

Първо смесете къната с киселинния агент и добавете топла вода (трябва да е около 50 градуса). След това добавете продуктите, насищащи цвета. Ако използвате чиста къна, сега е моментът да я окислите, като я покриете с фолио и я оставите за около 12-20 часа. Ако използвате касия и индиго, можете да пропуснете окисляването.

Как да оцветите косата с къна?

Преди боядисването е нужно да премахнете силиконите и другите продукти от косата си, защото те биха спрели пигмента от проникване в косъма. Използвайте изчистващ шампоан, в който има силни почистващи препарати. Можете да опитате и с лимонена киселина и маска без силикони и да изплакнете след 15 минути.

Каква е следващата стъпка?

Разнесете добре сместа върху мокра коса; най-добре е да използвате по-дебели слоеве. След това сложете фолио около главата, хартиена кърпа около косата, за да защитите кожата и отгоре хавлиена кърпа. Оставете за 2-3 часа, ако косата ви е със средна или висока порьозност, и около 4 часа, ако коса ви е с ниска порьозност. След това измийте и не нанасяйте маска, масло или балсам през следващите два дни.

Къна срещу балсам

Ако ще боядисвате косата си за първи път, е по-добре да не използвате маски или балсами, тъй като те могат да спрат действието на билките. Ако обаче искате само да освежите цвета, то тогава можете да използвате още един продукт. Докато се боядисвате, опитайте да използвате продукти, които насищат цвета.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *