Миенето на косата и основното й почистване са важни за поддържането на здравето и красивия външен вид. По време на тази процедура ние премахваме пърхота, счупените частички на косъма, себума и другите нечистотии, които се събират по скалпа всеки ден. Все пак трябва да знаем как да я почистваме цялостно и правилно. Вие наясно ли сте?

Защо трябва да почиствате косата си?

Косата трябва да се освободи от пот, себум, мръсотия, минерални йони, типични за твърдата вода и остатъци от стилизиращи продукти. Ако нечистотиите създадат плътен слой върху спалпа и косъма, то тогава ще е доста трудно да я измиете и можете да получите проблеми с кожата. Почистването на косата и скалпа ще се окаже полезно и когато започнете да забелязвате, че продуктите за грижа за косата, които използвате, не са вече толкова ефективни и косата не изглежда свежа. Благодарение на дълбокото почистване вие:

  • ще се отървете от веществата, които се натрупват
  • ще получите обем
  • ще подготвите косата за разкрасителни процедури
  • ще възвърнете баланса на косата и скалпа
  • ще се преборите с мазните корени

Как да почистите косата?

Правилното почистване на косата включва 2 фази:

  • предварително измиване – премахва малко от мръсотията (шампоанът не прави голяма пяна)
  • същинско измиване – премахва всички нечистотии от косата (шампоанът прави голяма пяна)

Струва си да разберем, че косата и скалпът трябва да се изчистват колко редовно е нужно. Следователно, наблюдавайте външния вид на косата и решете кога е време да я измиете. Важно е да го правите щателно. Правете кръгови движения, докато измивате скалпа и когато се образува пяна, прокарайте пръстите си през косата надолу.

Ако искате да подсилите почистващия ефект, можете да си вземете и скрабове за скалп. С помощта на този продукт, ще премахнете себума, потта, мъртвите клетки и пърхота. Също ще увеличите кръвообращението на скалпа и доставянето на кислород до корените.

Какъв шампоан да избера, за да изчистя косата?

Можете да използвате три вида шампоан: почистващ, нежен и любим. Първият шампоан съдържа препарати, който не подхранват, регенерират и изглаждат. Трябва да го използвате, за да измиете косата, която е пренатоварена от стилизиращи продукти. Ако косата е здрава, почистващият шампоан също е подходящ.

Вторият вид е направен за тези, които имат алергия към препарати. В този случай процесът на измиване отнема малко по-дълго и затова е добре да се повтори няколко пъти. Използвайте третия шампоан, когато изчистващият и нежният не успеят да доставят желания ефект.

Грижа за косата след измиване

Използването на груби шампоани за измиване може да доведе до премахване на липидите от скалпа. Поради тази причина трябва да последвате с подхранваща и регенерираща маска след всяко измиване. Ако не го направите, много вероятно е косата ви да загуби блясъка си, да стане суха и неконтролируема. Косата ви може да изглежда и да се държи по различен начин след като е била изложена на правилното почистване за първи път.

Как да премахна силиконите от косата си?

Изненадващо процедурата, чрез която косата се освобождава от силикони е напълно същата като тази за почистване на нормалната коса. Лошото е, ако премахнете напълно всички силикони. Все пак тяхната задача е да оставят косата лъскава и гладка, да спрат косопада, да защитят от повреди и да запълнят празнините в повърхността на косъма.

Имате ли някакво мнение, относно почистването на косата? Споделете го по-долу.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *