Лятната почивка е нещо прекрасно. Слънчевите лъчи галят кожата ни, морската вода мие тялото ни и пясъка загрява краката ни. Обичам да прекарвам време на плажа и съм сигурна, че знаете за какво говоря, защото има причина плажовете да са толкова пълни с хора.

За съжаление косата ни не харесва печенето на слънце, защото не обича слънцето. UV лъчите – без значение дали силни или слаби – винаги увреждат косъма. Следователно е време да научим какво причинява слънцето на косата ни.

Искам обаче и да ви посъветвам как ефективно да защитавате косата си от тези лъчи. Много е важно да знаете.

Има няколко начина, чрез които можете да я предпазите, които ще спомена по-късно. Трябва да призная, че много дълго време не знаех за вредата от слънцето. Чудех се защо косата ми изсъхва и не може да се приведе в ред. Не можех да свържа лошото й състояние с излагането на слънце.

Всичко се промени, когато се купих (инцидентно) първия ми балсам с SPF. Тогава осъзнах, че всички проблеми са се дължали на липсващата защита от слънцето!

Какво причинява слънцето на косата?

UV лъчите, които достигат до земята от слънцето, са доста опасни за цялото ни тяло. Те причиняват увреждания на кожата и косата ни. Те най-вече разрушават кератиновия слой на косъма, водят до начупване на амино киселините, които го изграждат и причиняват оксидация на липидите, които са още една важна съставка на косъма. UVA лъчите негативно повлияват на външния слой на кожата, а UVB проникват навътре и причиняват сериозни повреди.

Знам, че всичко това звучи доста страшно. Какво означава? UV лъчите:

  • заплитат косата и я правят чуплива.
  • оставят косата матирана и твърда.
  • намаляват хидратацията.
  • увреждат кичурите и накъсват косъма.
  • избледняват цвета на косъма.
  • лишават косата от естествения й блясък.

И аз се очудих, когато разбрах за това колко вредно е слънцето…

Забавен факт: Цветът на косата е от значение!

Знаете ли, че UV лъчите не влияят на всички видове коса по един и същи начин? Зависи от меланина в косъма.

За по-ясно, тъмната коса – която има повече меланин – е по-добре защитена от слънцето, защото главната задача на пигмента е да абсорбира вредната радиация. Следователно брюнетките имат по-малко проблеми с косата от блондинките, които трябва повече да защитават косата си.

И така стигаме до най-важния въпрос

Как да защитавате косата си срещу UV лъчите?

Имам моите доказани методи за защита срещу слънцето. Сигурна съм, че работят, тъй като съм забелязала огромна разлика в косата си откакто ги използвам. Какви са начините за защита на косата срещу вредните UV лъчи?

1. Шапка

Можете да се подигравате на жените, които стоят постоянно на плажа с шапка, но те успяват да защитят косата си. Шапката в слънчеви дни е една от най-добрите защити срещу UV лъчите, която можете да си представите. Убедете се, че платът на шапката е проветрив. Така скалпът ви няма да се поти и няма да имате мазни корени.

2. Кок

Още една добра идея е да завържете косата си на кок. Това е не само удобно, но и повърхността, която е изложена на слънцето, ще е доста по-малка. Лесно и ефективно!

3. Продукти за защита от слънцето

Най-честите начини за лиминиране на лошото влияние на слънцето върху косата е – очевидно – нанасянето на продукти с SPF. Аз препоръчвам слънцезащитни лосиони, които съдържат минерални филтри (например цинков оксид или титанов диоксид), които отразяват слънчевата светлина. В дългосрочен план химическите филтри могат да повредят косата, но и те са ефективни.

4. Защита от слънцето с натурални масла

Ако искате да осигурите на косата си защита от слънце, можете да замените продуктите с SPF с натурално масло. Най-добрите са от семена на малина, арганово масло и масло от макадамия, които не са само антиоксиданти, но и помагат след излагане на UV лъчи.

Какви са вашите начини за защита на косата от слънцето? Моля, споделете по-долу.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *