Познато ли ви звучи това? Изполвате много добра козметика, доказани продукти, скъпи маски за коса и масла, но кичурите ви пак изглеждат… зле? Не виждате подобрение, дори и когато се грижите по най-добрия начин? Възможно е причината да са ежедневните действия, на които не обръщате внимание. Затова вместо наръчник за грижа за косата измислих АНТИ наръчник. Вижте как да НЕ се грижите за косата и топ нещата които я увреждат.

5 неща, които косата ви мрази

1. Преса за коса, маша и други горещи инструменти

Косата не обича горещи инструменти за стилизиране. Те са ад за нея: само 40 градуса и тя вече се поврежда, тъй като водата от косъма изчезва. Когато стане въпрос за пресата за коса, тя достига 200 градуса… Това води до разкъсано дисулфатни връзки във вътрешната структура – унищожените косъмчета не могат да бъдат възстановени. Избягвайте машите, пресите и другите подобни инструменти. Ако трябва да ги използвате от време на време помнете, че задължително трябва да сложите продукт, защитаващ от топлина.

2. Някои ,,готини“ процедури в салона

Черният списък е кратък, но все пак включва:

изрусяване, боядисване, перманентно накъдряне, премахване на боя, добавяне на екстеншъни. Внимавайте с тях. Не е забранено да боядисвате косата си, но помнете, че трябва да правите и подхранващи процедури в салона от време на време и да полагате правилна ежедневна грижа.

3. Механично увреждане

Това включва прекалено сресване, дърпане на косата, грубо подсушаване с хавлиена кърпа, търкане на косата към възглавницата – дори и най-малкото нещо може да я увреди. Когато тези действия се повтарят често, причиняват повреда на външната структура на косъма. Най-лошото нещо е спането с мокра коса – огромна грешка е, която води до бързо увреждане и лош външен вид. Всички знаете и за вида, който получавате сутрин: непокорни кичури, рошава коса. Опитайте да поправите тази грешка като внимателно разресвате косата, започвайки от краищата и вървейки нагоре, за да няма възли и заплитане. За да разплетете мокра коса, използвайте гребен с широки зъбци и не подсушавайте с хавлиена кърпа. Вместо това изстискайте излишната вода.

4. Външни фактори

Да, знам, че не можем да избегнем студа, силния вятър или силното слънце, което поврежда косата по-бързо, отразявайки се включително и на фоликулите на косъма. Външните фактори са опасни. Ето защо защитаването на косата от слънцето, вредните UV лъчи и минусовите температури е много важно. Винаги защитавайте прическата си, тъй като иначе тя е застрашена допълнително от замърсения въздъх и смога. През лятото и зимата помнете да носите шапки и да слагате защитни спрейове или масла за коса. Сложете овлажнител в къщата през зимата, тъй като сухият въздух от отоплението има лошо влияние върху косата и кожата.

5. Вода

Изглежда невинно… Водата може да навреди на косата, ако е твърда, а минералите се натрупват в косата и я правят по-скована и я лишават от вода. Знам, че зучи парадоксално, но е истина и аз го изпитах, докато бях на почивка и трябваше да мия косата си с мека вода. Оказа се, че водата в родния ми град е много зле и аз дори не съм подозирала. Ако искате да намалите увреждането върху косата, причинено от чешмяната вода, използвайте преварена такава с добавен оцет за финално измиване. По този начин ще направите косата по-мека и бляскава и ще балансирате pH-то на скалпа. Пазете се от хлора в басейните, защото той също влошава състоянието на косата.

Това е. Сега се замислете кое от горепосочените се отразява зле на вашата коса и се опитайте да го намалите. Успех!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *